Sloop is eindelijk van start

Wethouder René van Ginderen en schooldirecteur Rini Damen hebben woensdagochtend de eerste symbolische handelingen verricht voor de sloop van het oude schoolgebouw van De Stappen.

Dat gebeurde onder het toeziend oog van Riff, Bram, Erik, Faith en Naomi uit groep 1-2. De komende tijd wordt er hard gewerkt om het terrein helemaal klaar te maken voor de aannemer. “Als het een beetje meezit kan ‘ie in december aan de slag”, aldus Damen.

De sloop van De Stappen in Wouw stond eigenlijk gepland voor juni/juli. “We zouden net voor de zomervakantie eigenlijk al van start gaan, maar dat ging uiteindelijk niet door”, vertelt Damen. De reden? Er moest een fauna-onderzoek gedaan worden omdat er mogelijk vleermuizen in het oude gebouw zaten. “Uiteindelijk is gebleken dat er wel vleermuizen zitten, maar niet in het deel dat gesloopt moest worden. Dus nu kunnen we, ruim vijf maanden verder, alsnog gaan slopen.”

Tegenslag

Hoewel dat een korte tegenslag was, maakt Damen zich daar verder geen zorgen over. “De kinderen kunnen in de tussentijd gewoon bij ons naar school. We hebben genoeg ruimte voor alle kinderen.” In eerste instantie wilde Damen naar het nieuwe gebouw verhuizen in de zomervakantie van 2021, maar dat wordt nu waarschijnlijk de kerstvakantie van 2021/2022. “Ach, we zijn toch al een paar jaar bezig met dit plan.”

Doorlooptijd

“Het oorspronkelijke plan voor de nieuwbouw is inmiddels al zo’n vijf jaar oud”, weet wethouder René van Ginderen te vertellen. “En ja, zoals Rini zegt, de realisatie van een nieuw schoolgebouw heeft nu eenmaal een bepaalde doorlooptijd. We hebben meerdere keren rond de tafel gezeten. We hebben goed moeten kijken naar de financiering en ja, we hebben wat vertraging opgelopen door het fauna-onderzoek, maar nu kunnen we gelukkig netjes starten.”

Sloop

En dat gebeurde geheel op symbolische wijze. Op de maandag van de herfstvakantie is al gestart met de sloop, maar nu mochten de wethouder en de directeur beiden plaatsnemen in één van de grote machines om een deel van de muren te slopen. “En de kindjes mogen toekijken”, aldus Damen. “Zij zijn toch de toekomst van deze school.” De Stappen heeft in totaal zo’n 250 leerlingen. Vijf van hen waren uitgekozen om de sloop van de school dichtbij mee te maken, al vonden sommigen dat nogal spannend. “Het nieuwe gebouw mogen we eigenlijk geen school meer noemen. In het nieuwe kindcentrum worden meerdere voorzieningen geïntegreerd. Natuurlijk de basisschool en kinderopvang, maar ook jeugdzorg, jeugdfysiotherapie, logopedie en meer”, vertelt Damen.

Nieuwe onderwijsvorm

Bij de realisatie van de school wordt ook meteen gekeken naar de verkeerssituatie. “Zo komt er een kiss & ride-strook langs de Kloosterstraat en de fietsers worden via de Geerhoek gestuurd.” Ook een deel van het park wordt straks geïntegreerd bij de school om bijvoorbeeld buitenlessen te kunnen verzorgen. “We willen de oude onderwijsvormen waarbij kinderen op leeftijd worden gestuurd een beetje loslaten en veel meer uitgaan van de talenten van kinderen. Leerlingen van dezelfde leeftijd kunnen verschillende behoeftes hebben. Daar gaan wij op inspelen.” Volgens wethouder René van Ginderen wordt er weer een parel toegevoegd aan het onderwijs in Roosendaal. “Niet alleen qua huisvesting, maar ook qua onderwijs.”

Contact

KPO Kindcentrum ?????
Beryldijk 113
4706 DZ Roosendaal
kindcentruminkortendijk@kporoosendaal.nl